LA CONFERENCIA CURS 2015-2016
AQUEST ANY LA CONFERENCIA CANVIA UN POQUET AMB RESPECTE L'ANY PASSAT. LA PRIMERA GRAN NOVETAT ÉS QUE EL TEMA NO ÉS DEL TOT LLIURE, ES TRIA UN TEMA DELS PROPOSATS, AMB LA FINALITAT D'ABORDAR CONTINGUTS PROPIS DEL NOSTRE CURS.
LA SEGONA NOVETAT ÉS QUE JO, CARMEN, TINDRÉ QUE VORE L'ÍNDEX DEL POWER, OBLIGATÒRIAMENT, ENTRE DOS SETMANES O TRES ABANS DE L'EXPOSICIÓ.
LA TERCERA ÉS QUE CADA CONFERENCIA TINDRÀ UNA PART PRÀCTICA RELACIONADA AMB EL TEMA.
ES REALITZARÀ EN CASTELLÀ.
"GRANDES INVENTOS Y DESCUBRIMIENTOS"
AUTOR: JAUME MUÑOZ MARÍ.
FECHA: 11 DE DESEMBRE DE 2015.
En Jaume ens va realitzar entre divendres i aquest matí la conferència sobre grans invents i descobriments de la Humanitat. Ell ha triat alguns que ens ha explicat al llarg del seu discurs.
Ens ha parlat d'alguns tant importants com la penicilina o el submarí, aquest darrer d'Isaac Peral...
Ens ha ampliat informació sobre cada descobriment o invent i també ens ha aclarit quins van ser els vertaders inventors de coses tant importants com el telèfon, perquè no va ser un descobriment d'Alexander Graham Bell, sinó d'Antonio Meucci i li va ser reconegut al 2002.
També ens ha parlat d'Alexander Fleming i el seu important descobriment per tots: la penicilina. Ens ha contat com va realitzar el descobriment.
9a CONFERENCIA:
"LA ENERGÍA"
AUTORA: AMAÏA GOMES.
FECHA: 4 DE DESEMBRE DE 2015.
-----------------------------------------
Dilluns passat en Kai va realitzar la seva conferència sobre els materials i les seves propietats, un tema que va molt relacionat amb el nostre projecte.
Va explicar les característiques de diferents materials que no coneixiem gaire i també ens va parlar de les seves aplicacions.
En Kai, no va llegir la informació que apareixia a les fotografies, les explicava segons anava passant i aclaria allò que no enteniem. Aquest és un dels objectius principals de les nostres conferències: Explicar amb les nostres paraules la informació i les imatges, sense llegir.
També es va ajudar de la pissarra per aclarir conceptes que teniem dificultat en entendre. En aquest moment ens parlava del Galeo:
Bon Treball Kai, vares realitzar una conferència d'un tema prou complicat i vas explicar molt bé el tema. Bon Treball!
(en la classificació dels materials del mapa conceptual és on heu de posar les propietats que vàrem vore al vídeo)
16a CONFERENCIA:
PAULA TORRES
FECHA: 8 DE FEBRER.
"EL CICLE DE L'AIGUA"
Na Paula ens va parlar sobre el cicle de l'aigua:
De l'evaporació, la condensació i la precipitació..., tot segueix un ritme, un equilibri... És un cicle natural. En aquest cicle el sol és un factor molt important ja que és l'encarregat de calfar l'aigua.
La resta de companys prenen apunts; molts ja ho fem en forma d'esquema i sabem distingir les idees principals de les secundàries, una feina en la qual tots hem millorat moltíssim.
Com a part pràctica, na Paula ens va preparar un experiment sobre condensació que no vàrem poder posar en pràctica per la falta de sol, la setmana que ve ho tornarem a intentar.
15a CONFERÈNCIA:
ENERGIAS RENOVABLES Y MATERIAS PRIMAS
AUTOR: MARTTI K.
FECHA: 1 DE FEBRER
En Martti ens va realitzar una conferència molt relacionada amb la que ens va realitzar
n'Amaïa sobre les energies. Vàrem poder relacionar molts de conceptes i moltes coses que ja coneixíem.
El nostre conferenciant va estar parlant sobre el tema sense llegir el text que estava projectat. Coneixia bé el tema i el defensava molt bé.
Com podeu observar, ja som capaç de prendre apunts en forma d'esquema: estem aprenent a distingir les idees més importants i apuntar-les en forma d'esquema o resum. Un treball molt difícil, però que anam assolint poc a poc.
Ens va parlar sobre energies renovables i no renovables. En aquest cas, ens parlava sobre l'energia solar i com aprofitar-la.
17a CONFERÈNCIA:
14a CONFERÈNCIA:
MONTAÑAS Y RIOS
AUTORA: Kaya Stepbach
FECHA: 26 DE GENER.
Ens va parlar sobre muntanya més alta del món, l'Everest amb 8.484 m. que es troba a la cordillera de l'Himalaya.
N'hi han catorze pics o muntanyes que superen els 8.000 m. Impressionant veritat....
EN AQUESTS DOS ENLLAÇOS TROBAREU L'AMPLIACIÓ D'INFORMACIÓ QUE NECESSITÀVEM:
RIOS Y MONTAÑAS
PARTS D'UN RIU:
PARTES DE UN RIO
RECORDAU QUE TAMBÉ HEU D'INCLOURE QUÈ ÉS UN AFLUENT D'UN RIO. (CERCAU AQUESTA INFORMACIÓ)
CERCA EN EL MAPA LES SEGÜENTS MUNTANYES I DIGUES EL PAÍS EN EL QUE ES TROBEN:
MONTE FUJI
ACONCAGUA
ANNAPURNA
K2
KILIMANJARO
(HEU DE CERCAR ELS RIUS I MONTANYES QUE VA EXPLICAR NA KAYA I AFEGIR ELS 5 ANTERIORS)
...I AQUÍ US DEIXO "EL DANUBIO AZUL" DE JOHAN STRAUSS, JA QUE NO ENS HA DONAT TEMPS A ESCOLTAR-LA AQUEST MATÍ.... GAUDIU D'AQUEST TEMA QUE ÉS PRECIÓS I SEGUR QUE US SONA. VOS CONVID A ESCOLTAR-LA MENTRE TREBALLEU, JO ESTIC FENT-LO I M'ENCATA.. ESPER QUE US AGRADI A VOSALTRES TAMBÉ!!,
BON CAP DE SETMANA!!!
EL DANUBIO AZUL
13a CONFERENCIA:
"¿Cómo se puede flotar?
AUTOR: Quidel Villalba
FECHA: 22 DE GENER
Divendres en Quidel ens va realitzar una conferència fantàstica. El contingut era complicat i ell el va saber explicar molt bé, també va ser capaç de fer-ho sense llegir res del que havia projectat a les diapositives, es limitava a explicar i a resoldre dubtes.
Va parlar sobre el funcionament dels submarins i que tenen un sistema de flotabilitat que ens recorda molt a com es submergeixen els peixos d'aigua salada.
Va acabar la seva exposició parlant del Mar Muerto i les seves característiques especials en quant a densitat i flotabilitat.
Com a part pràctica ens va mostrar la flotabilitat de diferents materials en diferents líquids.
12a CONFERENCIA:
"Els ecosistemes"
AUTOR: Jordi Torres
FECHA: 18 DE GENER DE 2016.
Passat dilluns, en Jordi ens va realitzar una interessant conferència sobre els ecosistemes. Ens va explicar que la ciència que estudia els ecosistemes és l'ecologia.
Ens va parlar dels vuit biomes que hi ha al món i de la seva diversitat i ens va ensenyar fotos molt polides.
Ens va diferenciar entre cadenes tròfiques i relacions tròfiques i com funcionen cadascú d'elles. Són conceptes importants que és necesari diferenciar.
Ens va costar un poc entendre els continguts de part de la conferència, però poc a poc vàrem anant entenent tot i vàrem aprendre moltíssimes coses noves.
Aquí us deixo un esquema on explica com funciona un Ecosistema:
Gràcies Jordi pel teu esforç, vas entregar els continguts a temps, també el picktochart mostrant la teva conferència i els resultats han estat molt positius. Enhorabona!
11a CONFERENCIA:
¿QUÉ SON LOS CAMPOS MAGNÉTICOS?
Podemos decir, que si no existiera el campo magnético de la tierra, no podríamos mantenernos pegados al suelo, por este motivo cuando los astronautas se alejan lo suficiente del campo magnético terrestre, empiezan a flotar dentro de la nave espacial.
Otros campos magnéticos como los que contienen todos los imanes, se pueden encontrar en todo tipo de bocinas.
Si colocamos un imán debajo de una hoja y encima de la hoja rociamos un poco de limaduras de hierro, podremos ver como se forman unas rayas alrededor de la hoja de papel, esta es la forma que posee el campo magnético, similar a como veremos en la imagen a continuación.
Existen dos tipos de imanes, los imanes permanentes que son formados por una alta concentración de hierro, y los imanes temporales, que funcionan con ayuda de la electricidad, pueden ser apagados y encendidos, además son los imanes más fuertes que existen. Incluso algunos de ellos tienen la fuerza suficiente para levantar autos desechados y de esta forma son movidos.
Un campo magnético necesita de dos polos llamado norte y sur representados por N y S respectivamente, no pueden existir polos separados (monopolos) es decir si un imán es partido a la mitad en el polo norte se formara al lado contrario otro nuevo polo sur y así sucesivamente sin importar que tan pequeño se haga.
10a CONFERENCIA:
21 CONFERÈNCIA:
HUGO ACIÉN
DATA: 2 DE MARÇ.
"EL APARATO RESPIRATORIO"
20a CONFERÈNCIA:
JOSEPH PALMER
DATA: 26 DE FEBRER
"CÓMO CONSTRUIR UNA MÁQUINA"
Ens va parlar sobre els diferents tipus de màquines que hi ha i ens va posar exemples sobre cada tipus. La conferència ens va donar molts de dates que ens interessava pel nostre projecte.
En Joseph ens explicava els conceptes que no quedaven del tot clar .
Ens va posar com exemple de máquina el robot de la pel.lícula Star Wars BB8. Vàrem traduir algunes paraules del dibuix i vàrem parlar sobre com funcionava i els materials que podia utilitzar.
La conferència va tindre una part en la qual en Joseph va tractar el tema de l'abocament de residus. Ell ens parlava sobre la gran quantitat de residus tòxics que s'abocaven sense cap control. Va ser molt crític sobre aquest tipus d'abocament i es va obrir un gran debat al respecte.
Gran treball Joseph, enhorabona!
19a CONFERÈNCIA:
VALENTINA FRANCO
DATA: 22 DE FEBRER.
"LOS ÓRGANOS DE LOS SENTIDOS"
Na Valentina va obrir la setmana amb una conferència sobre els òrgans dels sentits.
Na Valentina, va ser la primera conferenciant aquest any que va utilitzar guió per recordar conceptes i li va resultar molt útil.
Els companys que escolten la conferència, ja són capaç de distingir les idees principals i apuntar la informació que consideren més important en forma d'esquema:
Com part pràctica na Valentina ens va preparar un joc que consistia en saber que hi havia a l'interior de la caixa mijançant el tacte:
18a CONFERÈNCIA:
TONI PLANELLS.
DATA: 19 DE FEBRER
"ELS PARCS NACIONALS"
La darrera conferència de la setmana passada va ser la que ens va oferir en Toni:
Aquesta conferència tenia molt a veure amb la que va fer en Yannick sobre Parcs Naturals i en Toni ens va explicar la diferència entre uns i uns altres.
Vàrem conèixer més sobre el Parc de Doñana, las Cañadas del Teide, Monfragüe. La Gomera.. En Toni va treballar el tema molt bé i ens va saber explicar moltes coses, ens va sorprendre que hi hagués tants parcs naturals a les Illes Canàries i tots tan diferents..
17a CONFERÈNCIA:
HUGO ACIÉN
DATA: 2 DE MARÇ.
"EL APARATO RESPIRATORIO"
N''Hugo ha obert avui el cicle de conferencies del mes de març amb una conferència sobre el Aparato Respiratorio.
Ens ha parlat sobre les parts d'aquest sistema, des de les fosses nasals fins els alveols pulmonars i el diafragma.
També ens ha parlat sobre el sistema respiratori d'altres animals com aus, peixos.. Hem conegut aspectes de la seva respiració que no coneixíem.
Com part pràctica n'Hugo va realitzar una maqueta molt creativa sobre el sistema respiratori que ens ha agradat a tots molt.
Ens ha explicat com funcionava i com ho ha fet.
MOLTES GRÀCIES HUGO PEL TEU ESFORÇ!
Us deixo l'enllaç del vídeo que no hem pogut acaba de vore a classe:
20a CONFERÈNCIA:
JOSEPH PALMER
DATA: 26 DE FEBRER
"CÓMO CONSTRUIR UNA MÁQUINA"
En Joseph ens va realitzar una interessant conferència sobre les màquines.
Ens va parlar sobre els diferents tipus de màquines que hi ha i ens va posar exemples sobre cada tipus. La conferència ens va donar molts de dates que ens interessava pel nostre projecte.
En Joseph ens explicava els conceptes que no quedaven del tot clar .
Ens va posar com exemple de máquina el robot de la pel.lícula Star Wars BB8. Vàrem traduir algunes paraules del dibuix i vàrem parlar sobre com funcionava i els materials que podia utilitzar.
Gran treball Joseph, enhorabona!
19a CONFERÈNCIA:
VALENTINA FRANCO
DATA: 22 DE FEBRER.
"LOS ÓRGANOS DE LOS SENTIDOS"
Na Valentina va obrir la setmana amb una conferència sobre els òrgans dels sentits.
Na Valentina, va ser la primera conferenciant aquest any que va utilitzar guió per recordar conceptes i li va resultar molt útil.
Ens va explicar sobre els cinc òrgans i vàrem aprendre moltes coses noves:
Què els sabors es localitzen en diferents llocs de la llengua..., i altres moltes coses que no coneixíem.
Magnífica conferència Valentina!
18a CONFERÈNCIA:
TONI PLANELLS.
DATA: 19 DE FEBRER
"ELS PARCS NACIONALS"
La darrera conferència de la setmana passada va ser la que ens va oferir en Toni:
Aquesta conferència tenia molt a veure amb la que va fer en Yannick sobre Parcs Naturals i en Toni ens va explicar la diferència entre uns i uns altres.
Vàrem saber perquè tenien el qualificatiu de Parc Nacional algunes zones verdes i d'altres no i quines eren les seves característiques. Ens va parlar de molts de Parcs Nacionals i de les seves característiques pròpies.
Com a part pràctica, ens va situar els parcs naturals en un mapa, que va confeccionar Yannick per la seva conferència, on va situar els P. Nacionals. D'aquesta manera tenim, els més importants Parcs Naturals i Parcs Nacionals al mateix mapa a classe. Gràcies pel vostre treball!!
17a CONFERÈNCIA:
KAI CHIPPERFIELD
FECHA: 15 DE FEBRER.
"ELS MATERIALS I LES SEVES PROPIETATS"
Dilluns passat en Kai va realitzar la seva conferència sobre els materials i les seves propietats, un tema que va molt relacionat amb el nostre projecte.
Va explicar les característiques de diferents materials que no coneixiem gaire i també ens va parlar de les seves aplicacions.
En Kai, no va llegir la informació que apareixia a les fotografies, les explicava segons anava passant i aclaria allò que no enteniem. Aquest és un dels objectius principals de les nostres conferències: Explicar amb les nostres paraules la informació i les imatges, sense llegir.
També es va ajudar de la pissarra per aclarir conceptes que teniem dificultat en entendre. En aquest moment ens parlava del Galeo:
Bon Treball Kai, vares realitzar una conferència d'un tema prou complicat i vas explicar molt bé el tema. Bon Treball!
(en la classificació dels materials del mapa conceptual és on heu de posar les propietats que vàrem vore al vídeo)
16a CONFERENCIA:
PAULA TORRES
FECHA: 8 DE FEBRER.
"EL CICLE DE L'AIGUA"
Na Paula ens va parlar sobre el cicle de l'aigua:
Aquesta posició què vegeu, és la posició que va tindre durant tota la conferència, vull dir, que sempre va estar de cara als seus companys i no va llegir en cap moment.
Ens va explicar que l'aigua mai es troba al mateix lloc pot estar a la mar, als rius, als núvols..
La resta de companys prenen apunts; molts ja ho fem en forma d'esquema i sabem distingir les idees principals de les secundàries, una feina en la qual tots hem millorat moltíssim.
Com a part pràctica, na Paula ens va preparar un experiment sobre condensació que no vàrem poder posar en pràctica per la falta de sol, la setmana que ve ho tornarem a intentar.
---------------------------
15a CONFERÈNCIA:
ENERGIAS RENOVABLES Y MATERIAS PRIMAS
AUTOR: MARTTI K.
FECHA: 1 DE FEBRER
En Martti ens va realitzar una conferència molt relacionada amb la que ens va realitzar
n'Amaïa sobre les energies. Vàrem poder relacionar molts de conceptes i moltes coses que ja coneixíem.
El nostre conferenciant va estar parlant sobre el tema sense llegir el text que estava projectat. Coneixia bé el tema i el defensava molt bé.
Com podeu observar, ja som capaç de prendre apunts en forma d'esquema: estem aprenent a distingir les idees més importants i apuntar-les en forma d'esquema o resum. Un treball molt difícil, però que anam assolint poc a poc.
Ens va parlar sobre energies renovables i no renovables. En aquest cas, ens parlava sobre l'energia solar i com aprofitar-la.
De la part pràctica no tenim imatges, però en breu les penjarem.
-----------------------------------------------
MONTAÑAS Y RIOS
AUTORA: Kaya Stepbach
FECHA: 26 DE GENER.
Na Kaya va centrar la seva conferència en parlar sobre els rius i muntanyes més importants del món.
Ens va parlar sobre muntanya més alta del món, l'Everest amb 8.484 m. que es troba a la cordillera de l'Himalaya.
N'hi han catorze pics o muntanyes que superen els 8.000 m. Impressionant veritat....
Vàrem poder situar les cordilleres més importants al món, així com els rius més cabalosos i llargs del món. Ens va parlar de rius com l'Orinoco, el Volga o l'Amazonas, aquest darrer amb una extensió de bosc que li envolta molt extensa.
Per la part pràctica de na Kaya ens va realitzar una maqueta d'una muntanya. Va estar molt treballada molt ben feta i ens va interessar molt. Enhorabona Kaya!
EN AQUESTS DOS ENLLAÇOS TROBAREU L'AMPLIACIÓ D'INFORMACIÓ QUE NECESSITÀVEM:
RIOS Y MONTAÑAS
PARTS D'UN RIU:
PARTES DE UN RIO
RECORDAU QUE TAMBÉ HEU D'INCLOURE QUÈ ÉS UN AFLUENT D'UN RIO. (CERCAU AQUESTA INFORMACIÓ)
CERCA EN EL MAPA LES SEGÜENTS MUNTANYES I DIGUES EL PAÍS EN EL QUE ES TROBEN:
MONTE FUJI
ACONCAGUA
ANNAPURNA
K2
KILIMANJARO
(HEU DE CERCAR ELS RIUS I MONTANYES QUE VA EXPLICAR NA KAYA I AFEGIR ELS 5 ANTERIORS)
...I AQUÍ US DEIXO "EL DANUBIO AZUL" DE JOHAN STRAUSS, JA QUE NO ENS HA DONAT TEMPS A ESCOLTAR-LA AQUEST MATÍ.... GAUDIU D'AQUEST TEMA QUE ÉS PRECIÓS I SEGUR QUE US SONA. VOS CONVID A ESCOLTAR-LA MENTRE TREBALLEU, JO ESTIC FENT-LO I M'ENCATA.. ESPER QUE US AGRADI A VOSALTRES TAMBÉ!!,
BON CAP DE SETMANA!!!
EL DANUBIO AZUL
13a CONFERENCIA:
"¿Cómo se puede flotar?
AUTOR: Quidel Villalba
FECHA: 22 DE GENER
Divendres en Quidel ens va realitzar una conferència fantàstica. El contingut era complicat i ell el va saber explicar molt bé, també va ser capaç de fer-ho sense llegir res del que havia projectat a les diapositives, es limitava a explicar i a resoldre dubtes.
Va explicar conceptes relacionats amb la densitat i la flotabilitat dels vaixells i altres materials: per què floten alguns materials, per què no.., motius...
Ens va explicar com es formaven els icebergs, la part que surt a l'exterior i la que es queda baix l'aigua i ens va dir per què es produïa aquest fenòmen natural.
Va parlar sobre el funcionament dels submarins i que tenen un sistema de flotabilitat que ens recorda molt a com es submergeixen els peixos d'aigua salada.
Va acabar la seva exposició parlant del Mar Muerto i les seves característiques especials en quant a densitat i flotabilitat.
Com a part pràctica ens va mostrar la flotabilitat de diferents materials en diferents líquids.
12a CONFERENCIA:
"Els ecosistemes"
AUTOR: Jordi Torres
FECHA: 18 DE GENER DE 2016.
Passat dilluns, en Jordi ens va realitzar una interessant conferència sobre els ecosistemes. Ens va explicar que la ciència que estudia els ecosistemes és l'ecologia.
Va diferenciar entre els ecosistemes terrestres i aquàtics i ens va parlar sobre la importància dels factor biòtics i abiòtics, i com els primers són importantíssims en la cadena tròfica.
Ens va diferenciar entre cadenes tròfiques i relacions tròfiques i com funcionen cadascú d'elles. Són conceptes importants que és necesari diferenciar.
Aquí us deixo un esquema on explica com funciona un Ecosistema:
Gràcies Jordi pel teu esforç, vas entregar els continguts a temps, també el picktochart mostrant la teva conferència i els resultats han estat molt positius. Enhorabona!
............................................................
"Magnetisme: El magenisteme terrestre. L'imant i la bruixola"
AUTOR: MARIA SERRA.
FECHA: 13 DE GENER DE 2016.
Ha hagut moltes preguntes i intervencions, en aquest cas en Martti parlava sobre els camps magnètics de la Terra. Un concepte que ens ha costat entendre i que provoca fenòmens naturals tant meravellosos com l'Aurora Boreal.
L' Aurora Boreal des de l'espai, allò que veim són partícules del sol.
El Polo Nord geogràfic i el Magnètic no coincideixen, la brúixola apunta al Nord Magnètic.
Na Maria com a part pràctica ens ha realitzat un experiment, que explicarem al nostre treball.
Na Maria ens ha fet avui la primera de les conferències de l'any 2016. Ha set una conferència complexa, amb continguts difícils d'entendre que ella s'ha esforçat en explicar.
Gràcies a la Gravetat de la Terra, nosaltres ens mantenim en peu i aferrats a la capa terrestre.
L' Aurora Boreal des de l'espai, allò que veim són partícules del sol.
El Polo Nord geogràfic i el Magnètic no coincideixen, la brúixola apunta al Nord Magnètic.
Na Maria com a part pràctica ens ha realitzat un experiment, que explicarem al nostre treball.
A partir de dilluns seguirem estudiant aquest tema i ampliant la nostra Xarxa que tenim a classe.
Aquesta informació crec que us resultarà util, ja em contareu..
Aquesta informació crec que us resultarà util, ja em contareu..
Los campos magnéticos son un tipo de energía invisible que rodea a los objetos que lo poseen, el planeta tierra está envuelto por un enorme campo magnético y que se le ha dado el nombre de gravedad, se puede comprobar que a pesar de ser invisible, existe y es por esta razón que si saltamos, no caemos al vacío o espacio fuera de la tierra.
Podemos decir, que si no existiera el campo magnético de la tierra, no podríamos mantenernos pegados al suelo, por este motivo cuando los astronautas se alejan lo suficiente del campo magnético terrestre, empiezan a flotar dentro de la nave espacial.
Otros campos magnéticos como los que contienen todos los imanes, se pueden encontrar en todo tipo de bocinas.
Si colocamos un imán debajo de una hoja y encima de la hoja rociamos un poco de limaduras de hierro, podremos ver como se forman unas rayas alrededor de la hoja de papel, esta es la forma que posee el campo magnético, similar a como veremos en la imagen a continuación.
Existen dos tipos de imanes, los imanes permanentes que son formados por una alta concentración de hierro, y los imanes temporales, que funcionan con ayuda de la electricidad, pueden ser apagados y encendidos, además son los imanes más fuertes que existen. Incluso algunos de ellos tienen la fuerza suficiente para levantar autos desechados y de esta forma son movidos.
Un campo magnético necesita de dos polos llamado norte y sur representados por N y S respectivamente, no pueden existir polos separados (monopolos) es decir si un imán es partido a la mitad en el polo norte se formara al lado contrario otro nuevo polo sur y así sucesivamente sin importar que tan pequeño se haga.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
"GRANDES INVENTOS Y DESCUBRIMIENTOS"
AUTOR: JAUME MUÑOZ MARÍ.
FECHA: 11 DE DESEMBRE DE 2015.
En Jaume ens va realitzar entre divendres i aquest matí la conferència sobre grans invents i descobriments de la Humanitat. Ell ha triat alguns que ens ha explicat al llarg del seu discurs.
Ens ha parlat d'alguns tant importants com la penicilina o el submarí, aquest darrer d'Isaac Peral...
Ens ha ampliat informació sobre cada descobriment o invent i també ens ha aclarit quins van ser els vertaders inventors de coses tant importants com el telèfon, perquè no va ser un descobriment d'Alexander Graham Bell, sinó d'Antonio Meucci i li va ser reconegut al 2002.
També ens ha parlat d'Alexander Fleming i el seu important descobriment per tots: la penicilina. Ens ha contat com va realitzar el descobriment.
... i de Thomas Edison i la seva bombeta elèctrica... Grans pensadors i científics de la Humanitat que ens ha facilitat molt la vida amb els seus descobriments i encara avui en dia ens sorprenen.
Com part pràctica en Jaume ens ha realitzat una bruíxola amb un clip, un suro i un iman.
Ens ha explicat com funcionen les bruíxoles i ens ha portat una per comprovar que la que ell ha realitzat funcionava i marcava el nord. Ha posat el clip imantat sobre aigua..i efectivament.. ens ha marcat el nord.
Gràcies Jaume per la feina feta i pel teu esforç!!!
............................................
"LA ENERGÍA"
AUTORA: AMAÏA GOMES.
FECHA: 4 DE DESEMBRE DE 2015.
Na Amaïa ens va realitzar una conferència sobre un dels temes més complicats que n'hi havia: l'energia. Afegint la dificultat de l'idioma en el seu cas, ja que ella porta pocs mesos a Eivissa i a Espanya...
Es va ajudar d'un esquema molt clar, que va seguir durant tot el seu discurs.
Ens va explicar els diferents tipus de combustibles i les seves propietats...
Na Amaïa ens va parlar dels diferents tipus d'energia i va diferenciar entre energies renovables i no renovables i va explicar els diferents conceptes.
Ens va explicar els diferents tipus de combustibles i les seves propietats...
Va ser un tema molt interessant i per la seva importància seguirem treballant-ho a l'aula.
Gràcies Amaïa pel teu esforç!!!!!!! Ha estat una gran conferència!!
..........................
Gràcies Amaïa pel teu esforç!!!!!!! Ha estat una gran conferència!!
..........................
8a CONFERENCIA:
AUTOR: YANNICK JUIJN
FECHA: 30 DE NOVIEMBRE DE 2015.
En Yannick ens va parlar dels Parcs Naturals, en concret, dels Parcs Naturals d'Espanya. Ens va parlas d'alguns que tenim per tota la nostra geogràfia i ens va detallar les espècies que podem trobar-hi tant de flora com de fauna.
Va començar explicant què és un Parc Natural i les seves peculiaritats.
Com a part pràctica ens va realitzar un joc amb el mapa: havíem de trobar els parcs!
Gràcies Yannick!, va ser una conferència molt interessant!
........................................................
7a CONFERÈNCIA:
"LAS PRINCIPALES ENFERMEDADES QUE AFECTAN A NUESTRO CUERPO"
- Infecciosas y parasitarias.
- Tumorales.
- Enfermedades endocrinas, nutricionales, metabólicas e inmunitarias.
- Enfermedades de la sangre.
- Trastornos mentales.
- Enfermedades del sistema nervioso y de los sentidos.
- Enfermedades cardiovasculares y de los aparatos óseo, muscular, respiratorio, digestivo y genitourinario.
- Enfermedades de la piel.
- Complicaciones del parto.
- Anomalías congénitas.
- Accidentes, intoxicaciones y otros factores externos.
Gràcies Jazmín!
...............................
Na Sandra ha començat presentant-se i presentant el seu tema i una de les primeres diapositives que ens ha mostrat ha segut aquest esquema en el que ha basat la resta de la seva explicació.
Recordau que a aquesta classificació hem d'afegir els arbres.
Hem après amb Sandra quines són les parts d'una planta i els seus noms, com es realitza la polinització i què és la fotosíntesi.
Na Sandra ha sapigut captar tota la nostra atenció..
....i nosaltres ja començam la manera d'agafar apunts: els hi prenem en forma d'esquema.
Com a part práctica ens ha mostrat una poma, la ha obert allà mateix i ens ha explicat les parts de les que parlava en la seva conferència, també ens ha mostrat unes flors naturals que també li han servit perquè puguessim vore les parts de la flor i la planta.
Gràcies Sandra, molt bon treball!!!
---------------------------
"ANIMALES INVERTEBRADOS"
Na Carla ens ha mostrat per començar un esquema que li ha servit com a eix de la seva conferència.
Cada vegada que tractava un punt diferent, ens tornava a mostrar l'esquema amb el quadre colorejat, aquest detall ens ha facilitat entendre l'organització i ens ajudava a estructurar els nostres apunts.
Ens ha portar Artemia Salina i la hem pogut vore molt bé..
Per la part pràctica ha portat un maletí que ella ha elaborat amb mostres d'animals invertebrats reals i d'altres que ha elaborat ella amb plastilina o altres materials:
"ANIMALES VERTEBRADOS"
Ha estat una conferència amb una molt bona estructura: ha seguit un esquema molt clar que ha desenvolupat al llarg del seu discurs.
Les imatges usades han estat molt adients i ens ha ajudat a conèixer vertebrats que tenim lluny.
Les dades donades per en Vicent han sapigut captar tota la nostra atenció.
Amb les conferències aprenem a agafar apunts i a realitzar esquemes. |
El conferenciant aprèn a parlar en públic. |
Com a part pràctica Vicent va portar uns animals vertebrats fets per ell que es podien moure. Molt original Vicent i la conferència molt ben treballada, enhorabona!
Avui n'Alberto ha començat les conferències, amb una molt interessant sobre "Els minerals". Ha estat parlant més d'un hora sobre un tema del que no sabiem molt i amb ell em après moltes coses noves.
Ha començat explicant que són els minerals i quines diferències generals hi ha entre uns i altres.
A continuació vos mostro un esquema que classifica els minerals d'una manera molt pareguda a com ho ha fet n'Alberto, que esper vos pugui ajudar.
i desprès de vore aquest esquema, la primera pregunta que haurem de contesta és:
- ¿Qué son los silicatos?
- ¿Qué diferencias existen entre una roca y un mineral?
Cerca informació i assegura't que la has entès. Apunta baix la font i recorda que Wikipedia no és una font molt fiable.
Vos mostro també un esquema amb les seves utilitats, n'Alberto també ens ha parlat d'allò.
Ens va explicar la vinculació dels minerals i els signes del zodiac:
Per acabar la seva conferència, com a part pràctica ens ha mostrat la seva col.lecció de minerals i hem pogut vore alguns dels que ens ha explicat.
------------------------------
Ens ha explicat què vol dir que un animal està en perill d'extinció i els motius pels que estan en aquesta situació, alguns són motius comuns i altres una mica diferents.
Volíem sabre més sobre el koala, ens ha despertat molt d'interès. Bé, aquí teniu un article en el que explica més sobre la seva enfermetat i la realitat d'aquestos animals.
Esfuerzos de conservación de los koalas
Actualmente se están realizando diversos esfuerzos para conservar a los koalas. Tiempo atrás fueron muy perseguidos por sus pieles, reduciendo drásticamente su población salvaje. Hoy algunos siguen siendo perseguidos, pero la piel de estos animales no representa la cantidad de dinero que representaba hace décadas. Debido a este cambio el incentivo se ha esfumado para muchos de los cazadores, que solo buscaban hacer algo de dinero fácil.
Los esfuerzos de conservación recaen en gran medida en tratar de proteger el hábitatdonde viven los koalas. Grandes áreas boscosas siguen siendo taladas y sustituidas por otras cosas, por ejemplo, en la actualidad hay carreteras de mucho tráfico que pasan a través de estas áreas.
Como resultado de ese tránsito constante ocurren muchos accidentes que involucran a vehículos y koalas. En algunas de estas áreas los límites de velocidad se han reducido considerablemente, especialmente durante la noche. Esto ha ayudado un poco, pero todavía el índice de accidentes anualmente es alarmante.
Las enfermedades de transmisión sexual parecen ser otro problema enorme para la población de koalas. Se conoce que la clamidia es una enfermedad que se trasmite de koala a koala y que provoca que sean estériles. Se cree que esto se debe a un tipo de microorganismo presente en su entorno, se están realizando estudios para identificar la fuente, así como para encontrar vías de solución.
El clima caliente en los bosques sigue siendo el centro de algunos problemas para los koalas. Cuando las temperaturas son demasiado altas, es menos probable encontrar comida. Al mismo tiempo, las hojas de eucalipto pueden perder parte del valor nutritivo que aportan, sin contar que los koalas son animales que trabajan con bajos niveles energéticos por naturaleza.
Los koalas viven en los árboles y cuando los bosques son talados, pierden sus hogares. No es extraño que los árboles sean cortados con los animales viviendo todavía en ellos. Al parecer, en muchos aspectos no hay respeto por sus vidas. Ellos son vistos como un obstáculo, en lugar de algo que debe ser protegido. Cambiar esa mentalidad llevará tiempo e incluso el establecimiento de leyes de estricto cumplimiento.
Más del 80% de los bosques de Australia, donde crecen árboles de eucalipto ha sido eliminado, queda solo el 20% restante para que estos animales vivan. También una gran parte de estas áreas es propiedad privada, lo que significa que los propietarios pueden hacer y deshacer con sus tierras. En este sentido el futuro para los koalas es deprimente.
Grandes extensiones de tierra son limpiadas y deforestadas para poder implantar granjas en su lugar, de esa forma las personas pueden producir sus alimentos y hacer dinero. Por tanto encontrar un equilibrio para que los seres humanos y los koalas convivan ha resultado ser excepcionalmente difícil.
Por otra parte los incendios forestales son muy comunes en las regiones donde estos animales viven y es más probable que se produzcan durante los meses de verano. Acciones rápidas para detener el fuego puede ser una manera de ayudar a proteger su hábitat y sus vidas.
Les balenes, són animals en greu perill d'extinció per la contaminació acústica. Aquí us deixo un article que us pot a ajudar a entendre aquest concepte i els motius que el produeixen.
Comprendiendo el origen de la contaminación acústica en el océano
Las tres fuentes más importantes de la contaminación acústica en el océano son el ruido de las naves, la exploración petrolera y de gas y el sonar militar.
El ruido de los Barcos
Grandes buques de carga internacional, los superpetroleros y los barcos de crucero están constantemente en movimiento produciendo ruidos con sus motores, hélices, generadores y cojinetes.
El problema con estos ruidos es que domina los rangos de frecuencia entre 20 y 300Hz, el mismo rango utilizado por muchas especies de ballenas. Esto hace que sea difícil para ellos comunicarse y aun más peligrosas para distinguir los ruidos de los barcos con los sonidos naturales. La consecuencia de esto es colisiones accidentales, una de las principales causas de muerte de las ballenas francas en todo el mundo.
El ruido de los barcos, sobre todo cuando llega a ser demasiado constante, también puede ser una causa de que algunas ballenas abandonen sus hábitats. El problema es mayor en las zonas costeras y alrededor de los puertos con mucho movimiento.
El ruido por la Exploración Petrolera, de Gas y Minería
La industria petrolera y de gas genera sonidos fuertes y continuos a través de operaciones de pruebas sísmicas, las tuberías y la construcción de plataformas, la remoción y perforaciones. Este problema es especialmente grave en el Golfo de México, la costa de California, el Golfo Pérsico, el Mar del Norte y la costa de Brasil.
• El ruido por las exploraciones
Las llamadas " pistola de aire array” se usa para detectar petróleo y gas natural bajo el fondo marino usando pulsos de sonidos increíblemente fuertes dirigidas a las estructuras geológicas. Estos son algunos de los más ruidosos sonidos creados por el hombre en los océanos. Explotadas cada 10 a 60 segundos por días o meses a la vez, estas explosiones de sonido extremo puede ahuyentar a las ballenas de la zona.
• El ruido de perforaciones y extracciones
El ruido generado por la perforación y la extracción no puede ser tan fuerte como los de las pistolas de aire array", pero duran mucho más. Con el tiempo, la exposición a estos ruidos puede causar que las ballenas y otras especies marinas abandonen sus hábitats.
Sonares militares
Con el fin de detectar submarinos a grandes distancias los sistemas militares de sonar transmiten algunos de los sonidos bajo el agua más potentes.
Impulsos acústicos de alta energía se emiten y su eco es recapturado como un objetivo como parte de un arma y contra arma. Estos sistemas de alta frecuencia (más de 10 kHz) pueden transmitir pulsos de sonido a miles de metros.
Tan poderosos son los ruidos que grupos enteros de ballenas y delfines encallan en la playa para escapar del ataque auditivo. También pueden alterar los comportamientos de comunicación y de alimentación, provocar una pérdida temporal de la audición y daños permanentes en los tejidos. Como resultado los mamíferos marinos se ven obligados a abandonar sus hábitats preferidos.
Los sistemas de sonar durante la Guerra Fría eran menos peligrosos, porque se centraban principalmente en ambientes de aguas profundas. Pero hoy los nuevos sistemas de sonares no sólo emplean nuevas tecnologías más potentes, pero con frecuencia son probados en aguas costeras poco profundas, los mismos ambientes que son el hogar de muchas ballenas en peligro de extinción y otras criaturas marinas.
Matracas de la pesca
No todos los ruidos provocados por el hombre bajo el agua son malos.
Para ayudar a prevenir que las ballenas, delfines y marsopas se enreden en los aparejos de pesca, algunas pesqueras utilizan matracas bajo el agua, conocido como emisores de ultrasonidos, para alertar la ubicación de los aparejos de pesca.
Esta nueva técnica ya ha tenido algunos éxitos notables. Por ejemplo, emisores de ultrasonidos han reducido significativamente el número de enredos de marsopas en los puertos del Golfo de Maine.
Pero al mismo tiempo estos emisores de ultrasonidos son una fuente de ruido submarino que está destinado a ser bueno para las ballenas pero debemos controlar cuidadosamente su uso y asegurarse de que no dañen a las ballenas o los lleven fuera de sus hábitats críticos.
Per finalitzar, us penjo també l'esquema que ha realitzat Carlos com part pràctica i que també us podrà ajudar per realitzar el vostre mapa conceptual.
3a CONFERENCIA:
A la part de dalt teniu les diferents Eres; baix us deixo un enllaç per completar la conferencia de Kian. Només expliqueu un poc el periode terciari i quaternari de la Era Cenozoica, que és l'únic que ens faltava, el Paleozoic i Mesozoic els agafau dels apunts de la conferència de Kian. Si teniu algun dubte més, demà ho aclarim.
Durant aquest cap de setmana penjaré tota la informació sobre la conferencia de Kian. Hem conegut quan varen aparèixer els primers animals unicelulars. Cerca informació:
- Què és una cèl.lula? Pots acompanyar-la de fotografies... Recorda què has d'entendre allò que escrius, ho has de redactar amb les teves paraules. Tractarem aquest tema proper dimecres.
Carmen no trovo el que deies que penjaries sobre es platino i sa plata. Vicent
ResponEliminaNi jo!!! Jazmin
ResponEliminaJa ho he trobat!! Jejej jazmin
ResponEliminaCarmen no esta la informació de la Era Cenozoica. Carla
ResponEliminaNo trop ses preguntes de sa conferencia den Jordi.VICENT
ResponElimina