Ho estem treballant poc a poc, resumint petits textos, articles de diari i realitzant els mapes conceptuals de les conferències que fem a classe.
A continuació, us deixo algunes consignes molt útils per seguir realitzant i millorant aquest treball,que ja feu, i que considerem que és molt important:
EL RESUM
Resumir un text o qualsevol tipus d'informació és escriure o exposar breument i amb les teves paraules el més important. Un bon resumen exigeix:
- Una primera lectura d'exploració (per anar formant les primeres idees)
- Una segona lectura amb deteniment (cercant al diccionari les paraules que no entenem).
- En la següent lectura ja subratllam les paraules o frases claus o més importants.
- Reflexió sobre allò que hem subrallat per organitzar-ho posteriorment:
- Esquema,
- Mapa conceptual
- Breu redacció enllaçant les idees en paràgrafs curts i separats per punts.
----------------
Respondre aquestes preguntes us ajudarà a resumir un text:
L'ESQUEMA
Com fer un esquema?
Un esquema (o guió) és un text amb unes característiques particulars. El seu objectiu principal és resumir de manera simple una realitat més complexa, de forma ordenada i estructurada. A la pràctica, serveix per resumir un text oral o escrit que hem sentit o llegit, o a la inversa, com a esquelet per a redactar un text o fer una exposició oral.
Les principals recomanacions a l’hora de fer un esquema són les següents:
- Ha de tenir un títol.
- Ha de ser gràfic: amb un cop d’ull s’ha de copsar el contingut i les parts que el formen. Pot ser numerat, amb claus, amb fletxes…. L’ús de colors i estils i mides de lletra diferents també ajuden a organitzar visualment l’esquema. Normalment ha de cabre en un sol full.
- Ha de ser sintètic: com que és un resum, cal que hi apareguin només les paraules clau del tema (només en casos extraordanaris, frases curtes).
- Ha de ser personal: cal que el llenguatge utilitzat sigui proper a qui el redacta. Feu servir les vostres paraules.
Aprofiteu, doncs, els esquemes, per estudiar o com a fase prèvia a la redacció d’un text o la preparació d’una exposició oral.
A continuació tens diferents tipus d'esquema com exemple:
Grácies Carmen!!, ara ho entenc millor
ResponEliminaMoltes gràcies per la informació Carmen! Te agredeixo tot el que fas per nosaltres de veritat, gràcies Carmen! Saluts de antemà.
ResponEliminaBona tarda.